13. 10. 2011

To je take slovenske, nedoviet si na koniec nosa

Svojho casu som citala nadherne prirovanie (trochu si ho dovoli upravit). Predstavte si, ze by Europska Unia vyhlasila, ze prezitie europaov zavisi od toho, ze budu setrit vodou a neminu viac ako jeden liter vody denne. Anglicania by to prijali s tichym prikyvnutim. Nemci by to isli zapit pivom. Taliani by z toho mali tragediu na tri dejstva. Sporovlivy Cesi by sa divili ze zrazu mozu pouzit az jeden liter. A viete co by urobili Slovaci? Napustili by si kazdy jednu plnu vadu vody, na horsie casy a nech zvysok nedemokratickej Europy aj pokape. Nas tu nikto predsa nebude hovorit co mame robit!

Priznavam sa, ked som si precitala talianske denniky a ich reakciu na to co sa deje doma, velmi ma to zarazilo. Pytaju sa, ci si je Slovensko vedome svojho postavenia v Europe a ci je dostatocne zrelae na to aby prijalo svoje miesto...tak som sa pozrela na domace denniky a blogy a z hrozou zistila, ze ked sa lod potapa mi sa hasterime o tom ci sme alebo nie sme ochotny zachranovat...Aha! No ale lod sa topi. A nie je to bohvieako stabilna lod, ale my na nej sme a ona sa topi. Filozoficke rozpravy o tom, ze ta lod je nestabina sa mi nezdaju byt dvakrat prihodne. Aj my sme na tej lodi. Mozme sa hrat na nacionalistou, patriotou a co len chceme, ale nemozme nadvyhnut suknu a zdrhnut z Europy.

Cela Europa vie, ze ked padne Grecko nastane domino efekt a ten je nicivi pre vsetkych. A to je prirodzeny efekt ktory nastane. Ked tebe hori mastal a tvoje seno siaha az do mojej stajne, asi  nie je odveci zacat hasit. Ale Slovac nadvyhne prstek a hrdo vyhalsi, ze pozor pozor, ked ta mastal nie je dostatocne pevna, mozno si zasluzi lahnut popolom. Skoda ze si uz neuvedomuje, ze kazdemu spavnemu sedlakovy trci slama aj z gati. A to je ta slama co je uz v plamenoch na juznom konci.
 Na tieto argumenty Slovac raeguje - Nezastrasuj ma. Nech len kriza pride! Cely vyspely svet sa snazi krizu odvratit, ale Slovac sa neboji, mi jej budeme hrdo celit! Nech len pride! O com to tu valstne hovorime?

Skusme si to predstavit. padne Grecko. Priznajme si to nas neptrapi. padne aj Portugalsko aj to je dost daleko co tam po nom. Spanielsko, Irsko...co uz, ich skoda ze sa tak zle zariadili. Lenze toto nie je izolovany svet. Banky po celej Europe maju podieli statu a akcie. A to je uz znepokojivejsie. Pretoze ako padnu staty padnu aj banky. Velke po celej Europe a svete. A teraz si kazdy slovak povie - dobre im tak, zasluzia si. Co mu unika je, ze za spickou nosa kam dovidi je aj nieco viac. Banka je spekulativny subjekt. Ked vam ponukne hypoteku s 3% urokom napriek tomu ze rocny narast je 4% tak to 1 % si niekde vycucat musi. Co urobi? Ide spekulvoat s vasmi peniazmi. Vtedy nam nevadi ze spekuluje, lebo sme ustetrili to jedno percento. sak nech padnu banky, co tam po nich. Ale pozor vazeny. Nemusi vas zaujimat trh a cenne papiere, ale to neznamena ze to neovplyvni vas zivot. Padnu banky? Priemysel, obchod a vsetko ostatne lahne popolom. (este raz si to zopakujem - Priemysel, obchod a vsetko ostatne lahne popolom.Chapete ze nejaky dlh je oproti tomu nic?) Premenene na drobne - stratite pracu a ak amte hypoteku aj dom. Toto nie je zastrasovanie tomu sa hovori logicke dosledky. Staty zavisia od bankovych systemov. ak padnu staty a banky, padnu aj cele velke priemysly. Hadam si len nemyslite, ze taky VW a ci Peugeot maju svoj majetok odlozeny v trezore v hotovosti. Mrknime sa trochu na HDP Slovenka, a kto ze nam tak pekne punpuje tie ciselka? Cisto Slovenka produkcia to nebude...Dnes uz kazdy vacsi hrac ma nieco co sa vola akcie...hrali ste niekedy hru s dominom? Co robi triezva Europa je ze sa snazi nenachat padnut prvy z kociek domina lebo si uvedomuje nicive doslednky! Ak si ich Slovaci neuvedomuje je to lebo o nich vzdy bolo postarane a presne tak isto si myslia ze prefrci aj kazda kriza. My sa prikrcime a ono sa to nejako uz len premelie,no nie?

Pamatam si ako sme raz s priatelimi viedli hypoteticku rozpravu o tom, ci by sme sa ozvali keby sme videli ako niekto niekoho bije na ulici. Vsteci ako sme zhodli na tom, ze nie, zo strachu aby sme nedostali ani my. A to je ono. Ked Slovaci argumetnuju ze NEZASTRASUJ ma, prave ten strach je to co citia. Boja sa ze budu mat menej. Ale kriza ktoru sa snazi Europa odvratit je omnoho horsia

Tak zrusne euro je dalsi inteligenty argument do plena. Nema sancu fungovat, nie je stabilne a mnoho dalsieho. Nuz aj to je trochu ako s tou slamou. Sak nech hori...Euro ma svoju funkciu. Byt v eurozone vam garantuje, ze vas nenapadnu spekulatori na trhu s cennymi papiermi. Nie je nic lahsie ako napadnut na burze slabi stat a nechat ho zbanktorovat. Skuste sa popytat takej Argentiny co si o tom mysli.

A presne v tomto bode mi docahdza ze Taliansky kurier ma pravdu. Nevminame Europu ako celok. Sme hrdy Europani ked chceme cestovat len na obciansky, ked mame slobodu hybat sa, ked chceme financie z Eurofondov (trebars na Olmpiadu)...vtedy vypucime hrud a nezda sa nam to byt nedemokraticke. No ked je treba pomahat, tak nech radse slabsi zdochne.

Taliansko prijalo velmi tvrdi proti krizovy balicek opatreni. Jedna rodina v priemere do roku 2014 zaplati 5.200 Euro viac na daniach. Zrusili sa rozne pridavky a zvysila sa DPH. A napriek tomu Taliani ani nepipli (opomenuc narodnu potrebu vsetko debatovat) ked sa schvalovala pomoc Grekom. Casy su tazke, treba pomahat. To je ich postoj. Tazke casy ludi zjednocuju, lebo su si vedomi toho (antropologicky podlozeny fakt) ze iba zjednotene skupiny preziju.