16. 8. 2007

4 x4 versus 600


Ja som pysna soferka malinkeho, chutnuckeho auticka FIAT 600. Poznamka cislo 1 pre damy - je biele a ma sedo-cervene potahy. Poznamky cisla 2 pre damy - vid foto. :-)
Ja a moje autocko mame vztah. Emocionalny vztah. To samozrejme Martania (muzi z Marsu) nechapu - ale to ani mne, ani mojmu auticku nevadi. Co nam ale uz o poznanie vaic vadi su ludia, ktori maju silny komplex a potrebu kompenzovat si ho na terennych mutaciach typu Jeep & Co.

Neviem ako je to doma na Slovensku, uz som tam dlho nebola, ale poviem vam ako je to tu. Kazdy, kto dokaze cislo 4 vynasobit stvorkou, sa citi byt kompetentny riadit tieto opachy. Poznamka c.1 pre damy - to si tie skarede, ohavne vyzerajuce auta velkosti tanku. Poznamka c. 2 - vid nasledujuce foto.
A verte mi, tu je takych jedincov dost vela. Co to v praxi znamena? Stracaju sa normalne auta a naopak ich nahradzaju Land Rovery, Jeepy a obdobne hovada (s prepacenim). Dodnes mi nikto nevysvetlil, naco presne clovek v primorskom meste vziadlom na mile savanam, pralesom, ci pustiam potrebuje na rovnej ceste (v meste kde ani nikdy nesnezi) terenne mexa-auto. Je to tak aj doma na Slovensku?

Moja osobna skusenost je taka, ze tieto auta su velmi, velmi neprehladne a ztazuju soferovanie. V meste posobia ako slon v mysacej rezervacii. A ze sa tu tie slony premnozili. Ked nahodou mate takuto Godzilu pred sebou, tak vam zakryje cely vyhlad. Ak vas nahodou takyto gigant naberie - vodic daneho auta nema problem, je vysoko, to vy ste ten hlupak pod jeho kolesami. No a zial podla toho aj mnohi jazdia. Do kariet im hra aj velmi skvely taliansky danovy zakon, vdaka ktoremu ak si takuto vecicku kupite na firmu, znizite si tym dane. No nekup to.

Nedavno som videla jednu extremne zdatnu soferku. Chcela odparkovat svojho tatosa, ale miesto spiatocky tam zaradila 1-tku a jej auto svizne breskocilo obrubnik a v plnej krase vmasirovalo cez vykladnu skrynu do nablizsieho obchodu. Trvalo to cele iba kratucky okamih a taky bezny, klasicky obrubnik (kde moje auticko ma iste probelmi) mu nebol ziadnom prekazkou.

Teraz otazka do plena...a keby tam boli ludia, co by sa stalo?...uvazujete? tak ja vam poviem co by sa stalo...Dve mlade dievcata vo veku menej ako 20 mrtve a kopa krvy na namesti...to by sa stalo. Vlastne inak - to sa aj stalo! Pred par rokmi. Pan sofer dostal infarkt a jeho "mini" kara vyskocila z cesty - pretoze je to taky tank, ktory uz nic nezastavil, sinul si to pesou zonou. Vlastne nakoniec sa ho podarilo zastavit. Zastavila ho fontanna na namesti v pesej zone. A aj dve tela zaseknute do kolies urobili svoje.
Ze prehanam? Podla mna prehanaju ti, co si myslia ze su zdatni soferovat take silne auto v meste kde nepotrebuju ani stvrtinu jeho sily a prejavit ju naplno je uz nebezpecne. Podla mna prehanaju ludia, co nedokazu regulovat svoje potreby a chu iba viac a viac...Podla mna prehana kazdy zakomplexovany trotl v tomto meste, ktory siahne na terenne auto, len aby niekomu nieco dokazal. Lebo 4x4 v tom pripade vyjadruje vysku jeho inteligencneho kvociendu- teda 16

A teraz este pridam moju skusenost. Kedze mam malicke "city car" auticko, kazdy hlupak co vie zoslapnut plyn a ma pohon 4x4 ma pocit, ze je opravneny dokazovat si / mi o kolko je rychlejsi. Takze ak nahodou idem po ceste v mojom auticku, tak si mozem byt ista, ze nejaky chumaj sa ma bude snazit bud predbehnut, alebo vystresovat tym, ze mi bude neprijemne blizko ocumovat zadnu SPZtku. Ono keby ma aj nabral, problem je to moj, nie jeho (jaj a to som zabudla dodat, ze moja polovicka ma nizke sportove auto. Ani nechcem vediet co by sa stalo keby jeho taky tank nabral).

Ale mam aj inu skusenost. Za celu moju sofersku historiu som naburala iba jediny krat v zivote. Hadate spravne. Bol v tom Golias v podobe terenneho mega auta. Jeho majitel mal totiz pocit, ze kedze je najvacsi, tak je KING a ako taky moze odparkovat kdekolvek. Napriklad aj na zakaze parkovania v zakrute (quizova otazka, ako hlupy musi byt clovek aby odparkoval v zakture mini tank?). Ze ten zakaz parkovat tam bol z isteho dovodu, nemalo zmysel KINGovi vysvetlovat. On bol v Pohode. Problem som mala ja - inym slovom auto prichadzajuce z bocnej cesty s nulovym vyhladom na hlavnu cestu. Takze ked som sa pomalym posuvom vpred rozhodla vyliest na hlavnu cestu, stalo sa presne to co sa stalt muselo. Zrazila som sa s inym autom. Trikrat hura terennym opacham v meste!!!...a trikrat slava ich neschopnym majitelom!!!

Aky velky musi byt komplex a aky maly musi byt zdravy usudok cloveka, aby napochodoval do predajne terennych auta a zapisal sa do zoznamu ludi vlastniacich zran na styroch kolesach? A ked uz ju musite mat, berte laskavo ohlad aj na ostatnych vodicov.