11. 8. 2010

ponuky

Prisiel za mnou muz a povedal, ze mi preda novy zivot.
- "Bude taky aky by ti vsetci zavideli" hovoril s usmevom "Budes sa stretavat so slavnymi a vplyvnymi ludmi, budes cestovat na miesta kam vsetci tuzia cestovat. Budes mat pracu o ktorej vsetci snivaju. Jest budes v najdrahsich restauraciach a vsetci ti budu zavidiet. Tvojimi priatelmi na facebooku budu same vplyvne celebrity. Tvoje meno ostane zapisane do muru zivota, nie do piesku ako su mena tych tisicov obycajnych ludi. Budes vynimocna." sepkal mi  "neznie to lakavao? vsetko co dnesny moderny svet poklada za modlu ti dam" usmial sa na mna
Pred ocami sa mi zacal odvijat film mojmo luxusne ziariveho zivota. Ja, moje ja a este raz ja. Oblecena do superlativou.
- takze ma ucinis stastnou?" pytam sa muza
- to som nepovedal." uhybavo sa na mna zahladel
- co tym myslis?"
- povedal som, ze tvoju casu naplnim tym, po com ludia tuzia."
- ale ja, ja by som chcela zit zivot, ktory bude zapisany do piesku zabudnutia, ktory zmyje morska vlna dejin az pride moj cas, no ked sa tak stane, vydychnem spokjna po boku niekoho, kto ma miloval aj v moje najhorise dni."
- to ale teraz nie je v mode. Byt nevyznamny. Treba byt bohaty, mat biele zuby, cestovat po svete, mat trendy karieru a bohateho snubenca. Hlada sa dokonalost."
- ja ale chcem zit tak, aby som bola stastna, nie aby mi iny zavideli."
- tak vies co?" muz zacinal byt nervozny a nahnevany "vidis toho krivajuceho supaka tam na rohu?" ukazal smerom k zbitemu muzovi "mozno on ti bude mat co predat. Pre takych vyberavych ako ty, tu nic nemam." muz nastupi do draheho auta, ktore miesto znacky malo iba tri pismena - E.G.O. a zmyzol. Tak som sa pomaly presunula k muzovi na rohu.
- Dobry den, co mate na predaj?"
- Drinu tak tazku, ze budes pod jej tazobou padat, tvoje ja sa bude triestit a stiepit na drobne kusky a bude sa pretvarat v nieco plne ine. Mam tu tolko unavy, ze by sa v jej hlbinach dala utopit jedna mensia galaxia. A vsetku ju budes musiet vypit. Mam tu tolko nedocenenia, ze sa budes citit ako ten najnepotrebnejsi a nejnevyznamnejsi clovek na celom svete. Ako taky nesmierne maly clovek- mravec ktory len robi a robi a i ked uz postavil mravenisko, cas na oddych je este daleko a ocenenie neprichadza. Mam tu slzy, ktore prichadzaju so sklamanim, ako clovek odhaluje, ze jeho partner nie je idealnym ale iba realnym, nedokonalym clovekom ako vsetci ostatny. A dalsia davka slz ako prichadzaju deti, ktore si zoberu tolko dreva, ze by pokrylo celu amazoniu a na oplatku ti vratia tak malo ze by nestacilo ani len na jednu zapalku. Mam tu pre teba nevyznamu pracu, aku robi milion inych ludi s priemernym platom vdaka ktoremu si budes musiet lamat hlavu ci si tento mesaic kupis nove topanky alebo zaplatis ucty"
- to neznie lakavo."
- to nema byt lakave. Keby to bolo lakave, vsetci zlatokopi by sa na to vrhli."
- preco by zlatokopy stali o tento vsetok odpad?"
- a ci nevies, ze skutocne diamanty sa odhaluju tazkou drinou v tme a spine?"
- takze predavate aj nieco cenne?"
- ludia maju vzdy na vyber cim vyplnia svoje zivoty. Ci ich budu zit tak, aby uspokojili svoje potreby a svoju pozivacnost. Ale kto kraca cestou povrchneho, blistiaceho sa zivota, sa odsudzuje v zivotu ktory ma cenu len kym sa niekto diva a tlieska. Lebo taky zivot ma cennu len kym jest publika. A tiez by si takyto plany clovek mal odlozit bokom slusnu sumu penazi. Bude ju potrebovat, aby si kupil emocie a pozornost, az ho niekto nahradi, alebo az bude stary a na zostupe." muz si zlozil klobuk a jeho tvar bola tvarou udreteho, ustaveno muza. "clovek si tiez ale moze vybrat. Moze zit svoj zivot prekonavanim sameho seba pre niekoho ineho. Pre svoju rodinu, pre blizkych. A to je skutocne namahave. Zalozit rodinu, byt rodicom, to chce hrdinu, ktory sa neboji prekonat sameho seba. Ktory sa neboji zostupit do najvacsej hlbiny fyzickeho a psychickeho vycerpania. Ktory sa neboji statit vsetko pohodlie a blahobyt na ktorom jeho ego lpie. Ktory sa neboji vazenia, ktore zavazky prinasaju. Niekoho, kto je pripraveny sam seba neustale tromfovat v sebaobetovani sa."
- to stale neznie lakavo."
- myslem som, ze hladas nieco co ta naplni. nie nieco lakave. Reklama na produkty je lakava. Ale aj zavadzajuca."
- dobre teda. Je toto ta cesta co mna osobne ucini stastou?"
- Ano, to ti mozem slubit.
- A co mi to teda vlastne ponukate?"
- Materstvo."



.....
Viete, obcas ma vytaca postoj niektorych single individuii, ktori tripa potrebou podrypnut tym aky maju dokonaly zivot a ako som si ten moj (podla nich) zpackala. Ako som mohla a mala na vaic a teraz mam LEN dve deti. Ano, pripustam, asi uz nikdy nepojdem na dovolenku do Thaiska ci na Kubu, len tak, lebo mozem a chcem. Ale na druhej strane, kedykovek chcem, ak sa v noci zobudim, je tu niekto kto ma prijme vo svojej naruci. Mozem sa k nemu len tak pritulit za kazdeho pocasia a akehokolvek stupna neumytosti mojich vlasou. A ked sa citim skutocne uzko, mozem pootvorit dvere na detskej izbe a pocuvat ako pokojne spia moje male deti. A viete co je na tom to najuzasnejsie? Ze ja sama, som ich dokazala porodit, starat sa o nich a vychovat ich. A to mi nik nevezme. Tu schopnost. Tu skusenost. Tu pychu na to, co som dokazala. Taka som ja vynimocna. MAMA, Mama dvojciek.
   Kazdy debil si vie kupit letnku a fotit sa na cool miestach ci objedat si stol v luxusnej restauracii alebo dostat pozvanku a bezvyznamnu party miestnych nepodstatnych snobov v Tatrach. Na to aby sa niekto stal hviezdickou Noveco casu netreba vela. Ale iba par vynimocnych dokaze dat dokopy rodinu co funguje a kam sa clovek rad vracia a ktorej chce byt sucastou. Iba par ludi ma dost sily a odvahy na to aby boli mamami. A vsetkym im patri moj obdiv. Kazdej jednej.