14. 2. 2010

slava sv. VALENTINU !!

Vela ludi na tento sviatok hneva. Maju mnohe namietky. Ze je americky. Ze je prevzaty. Ze je komercny. Ze vela vela ludi nan upada do stresu, do depresie. Ze by ho bolo treba zrusit. A podobne. Staci prebehnut webom a najdete mnozstvo reakcii o tom, aky zly je tento sviatok...

Tak ja si dovolim OPONOVAT.

 Pre mna je Valentin sviatok lasky. A nezasluzi si laska svoj den v kalendari? Ked ju ma republika, ked ju ma kopec svatych, ked ju ma mier, ked ju ma praca a dokonca aj ustava ma svoj den...tak preco potom by jeden den nemohla mat aj laska?
 Je to skvele mat jeden den, ked cloveku kalendar pripomina - uz si dal darcek svojej laske? Nie, no 14teho februara na to bude vhodny den. A nie preto, ze ma narodeniny a vsetci mu davaju darceky. Nie preto ze su Vianoce a obdaruvas vsetkych. Proste preto, ze ho lubis a chces s nim oslavit svaitok lasky. V den ked dostane iba jeden darcek - od teba. 

   Argument o prevzatosti je dost neopodstatneny. Skuste si zobrat kalendar, a schvalne zratajte POVODNE Slovanske sviatky. Ak je svaty Valentin prevzaty a dokazeme ho oslavovat, sveci to o tom, ze aj u nas sa najde dost zamilovanych, ktori ho chcu oslavit.

Ze je komercny? A co dnes nie je? Staci ze nejaky Misko Mrkvicka z Horneho- Doleneho sa dostane do Super star a uz je komerny aj on...tak preco neskomercnit aj lasku a jej sviatok?

A ze vela ludi upada do depresie? Tak isto by sme teda mohli zrusit den matiek, keze nematky su diskriminovane a v depresii. Den deti, kedze velkym dospelym pripomina smuty fakt, ze uz nie su detmi. Novy Rok, kedze nam pripomina, ze zas sa nieco konci a mizne v nenavratne.  

Pre mna je toto den, kedy ma laska a zamilovanost priestor v kalendari. A to miesto je opravnene. Co lepsie by sme mohli oslavovat ak nie to, ze niekoho milujeme a niekto miluje nas? Tak chodte za svojou laskou a nechajte aby vas rozmaznavala. Nie lebo je to dnes "Povinne" ale preto ze to za to stoji.

Pretoze ako sa hovori - pre svet si iba clovekom, ale pre nejakeho cloveka si celym svetom.