11. 3. 2008

Nemam sa rozculovat

...skodi to zdraviu. Ale aj tlmit hnev skodi zdraviu. Tot moja dilema. Mam vybuchnut, nechat vybublat moj hnev, alebo sa tvarit, ze niet nad pozitivne myslenie a laska k bliznemu porazi hnev....

Na monitore mam uz skoro rok nalepene 2 post-ity. Jeden mody ma hrubo napisane NENECHAJ SA VYVIEST Z MIERY.POKOJNE. A ten zlty nesie posolstvo o tom, ze vlastnu silu mozno vyjadrit tym, ze sa postavim sama za seba. Mam ich tam odkedy k nam prisiel moj kolega. Uctovnik. Nie nadarmo Taliansko preslavil prave uctovnik Fantozzi...Zda sa ze taliansky uctovnici su osobitne individua vyclenujuce sa z ludskej celade.

Moj uctovnik trpi utkvelou predstavou, ze keby nebolo jeho, svet sa zastavi. Slnko by uz nevyslo, Zem by uz nebavilo tocit sa okolo svojej osi (koniec koncov to robi iba pre jeho radost, ved sa vlastne toci okolo neho) no a v konecnom dosledku, svet by prisiel o jediny neomylny zdroj mudrosti. Taky je moj uctovnik. Jednym slovom NENAHRADITELNE DOLEZITY (dobre to uz su slova dve)

Moj uctovnik ma nema rad. On mena rad nikoho kto vie viac ako on. To ho drazdi. Vadi mu ze pouzivam AutoCAD. Tak aktivne zasiel za moji sefom, aby mu povedal, ze on sice AutoCAD neovlada, ale ON ma
priatela, ktory sa v tom skutocne vyzna – nie ako ja – a ten mu doverne prezradil ze AutoCAD je lahky program a ludia zbytocne zvalicuju jeho zlozitost a vyznam. Za jeden den sa to da naucit. Taky je to expert!
Tak som AutoCAD z mojho PC obratom zmazala (mala som tam aj tak virus) a teraz moj sef nema nic okrem vseveduceho uctovnika. Pretoze kym ja nemam ocenenie a uznanie za moju pracu a vedomosti, veci moze robit aj cteny ucotvnik. Odvtedy ubehli uz 3 mesiace a ja sa pravidelne informujem o uctovnikovych pokrokoch na poly vypoctovej techniky.

Moj uctovnik sa ale vie prezentovat. Vie predat to nic co ma v hlave a vie zo seba urobit dolezitu osobu. Uz som prestala ratat kolkokrat vypol hrud, postavil sa na pomysleny piedestal a vypustil z ust nejaku hlupost. To kolko on dokaze recnit okolo alebo aj uplne mimo podstaty veci - s plnou vaznostou - by mu mohol zavidiet aj Palacka. Vybavuju sa mi pasaze v Hlavy 22 ked tak tu jeho absurditu pocuvam. Ale moj sef je 100 kilovy muz s rozumom 5 rocneho fracka a svojho uctovnika zerie. Sice nerozumie polovicke toho co hovori, ale aspon to znie zlozito a dolezito. Ja naopak az prilis rozumiem tomu co hovori.


Naposledy povedal mojmu sefovi ze cenove ponuky co robim by mali ma farebnejsie fotky (su tak farebne ako mi to dovoli rozlisenie nasej tlacierne, co je ale tiez pojem taz
ko pochopitelny v krajine uctovnika). Moj sef cely stastny suhlasi a zveril tazku ulohu „ozivit“ farebnost cenovych ponuk uctovnikovi.
A tu zacina aj moj clanok. Nemam sa rozculovat.... Skodi to zdraviu. Prosim vas! Co mam ale robit, ked som nachytala 50-rocneho ucotvnika s noznickami v jednej ruke a lepidlom v druhej, ako mi povystrihoval obrazky z jedineho dodavatelskeho katalogu, ktory som mala a nalepil ich na cenovu ponuku?!?! Ja si nevymyslam. Zda sa, ze v zemi zaslubenej uctovnickym intelektualom je idealnejsie riesenie urobit kolaz s lesklymi, nalepenymi obrazkami ako profesionalny, jednoliaty print. Moja otazka, ze co urobi nabuduce, kedze uz vsetky obrazky povystrihoval, bola vzata ako bakana provokacia.
Moj zaostaly sef bublal blahom. Obratil sa na mna s tym, ze ako to ze ma cosi podobne nenapadlo uz davno. LEBO MAM ZABRANY A ZDARVY ROZUM!!!
Ak by vas zaujimalo - klient cenovu ponuku neprijal.

Takychto perlieciek je zial Bohu viac nez dost. Tak isto sa mnozia okamihy ked sa divam na moje 2 Post-ity nalepene na monitore a opakujem si svoju mantru –„nenechaj sa vyviest z miery. Pokojne.“

Z hlboka sa teda vzdy nadychnem a premyslam kolko to este potrva nez kolegu umlatim uctovnickym sanonom...

Pre dnesok mu ale aspon venujem moj dnesny blog. Obcas sa clovek prestane hnevat aj ked sa len proste vyzaluje...