17. 8. 2011

Vies co jes ? Kviz

Casto mi ludia hovoria ze jedia zdravo a potom sa pytam co tak jedia a ked mi povedia co, som vzdy prekvapena co ludia povazuju za zdrave...

tak napriklad, podla vas ako velmi zdrave je tato zalezitost?


 Nakrajane jablko, jahody, broskyna a hrozno. Na tom jogurt, susene hrozienka a nejake cerealie.

Ze je to malo kaloricke, ze je to chutne je jedna vec...ale co vlastne jeme? Tak si to rozlozme na drobne:


1. Prva otazka by asi mala zniet je to biologicky ciste ovocie? Ak ano zdvyham palec (napolovicu). Ak nie, tak je to riadne plna miska chemikalii

Existuje zoznam s nazvom spinavy tucet ktory obsahuje 12 najkontaminovanejsich ovoci a zeleniny. Su to:

1. jablká
2. zeler
3. jahody
4. broskyne
5. špenát
6. nektárinky
7. hrozno
8. sladkej papriky
9. zemiaky
10. čučoriedky
11. hlávkový šalát
12. kel


Takze aj ked nemozete ci nechcete jest bio ovocie, snazte sa aspon vyhnut tymto 12tym na ciernej listine. Priemerne jablko obsahuje viacero pesticid (aspon 15) z ktorych niektore su podozrive z toho ze su rakovinotvorne a dalsie poskodzuju nervovu sustavu a imunitny system. Toto nechcete skladovat vo svojom tele (A vzdy ked niekde citam ze jedno jablko denne je skvela medicina, vravim si, ze zabudli dodat ze to jablko by malo byt v bio kvalite). Inak je toto ovocie nebezpecne zalezitost.

takze v totmo pripade - jablko, jahody, broskyna a hrozno v nebio je zbierka zhruba 50 az 60tych roznych pesticid a chemikalii (a nie, vodou ich neumyjete. Ovocie nimi nasiakne a nezbavite sa ich) o ktorych nikto nevie povedat ako medzi sebou reaguju a co v tele sposobuje ich hromadenie a vzajomna synergia.

2. Prejdime na jogurt...samozrejme aj tu mozme polozit otazku ci je biologicky cisty ale bojim sa, ze to je iba jeden z faktorou ktore treba vziat v uvahu. Stale viac a viac vyskumov ukazuje ze zvieracie bielkoviny skodia zdraviu a nahorise a najagresivnejsie su na tom mliecne bielkoviny. Mlieko a mliecne vyrobky skodia zdravu.

Mlieko ako take ma za ulohu zvysik rast. Kravske mlieko ma take zlozenie, ktore umoznuje za dva roky nadopovat "male" 40 kilove teliatko a urobit z neho 900 kilovu kravu. Aj vy chcete takto rast? Clovek aby stravil mlieko potrebuje enzym ktory stiepy laktozu. Medzi 18 mesiacmi az 4 rokmi straca telo schopnost produkovat 90 - 95 % tohto enzymu (preto cim ste vacsi tym horsie travite mlieko a vascina starych ludi ho uz netravi vobec). Dovodom je, ze v totmo veku uz priemery pan tvorstva mlieko nepotrebuje k rastu.
Kto z vas uz pocul o zahlienovacom efekte mlieka a mleicnych vyrobkov, to tiez nie je sranda?

Ked hovorime o kravskom mlieku, zabudnite na obrazok krasnej kravicky z reklamy ktora sa cely den pasie na lucke a papa zelenu travu. Vasa krava asi nikedy neopustili tesny box v ktorom ju drzia, ako dojka dostava antibiotika, steroidy, hormony a pesticidy. Ani nechcete vediet cym taku kravu krmia (napoviem vam uz ste sa niekedy pytali kam putuju utratene macky a psy z veterinarnych klinik? Nuz s inymi lahodkami ich papaju bylinozravce ktore potom papame my) A vyhnem sa detailom a poviem len, ze kedze dojime aj desatnasobok toho co by sme mali (priemerna krava vam da 4-5 litrov mlieka) tak sa na vemene tvoria rany z ktorych vam do toho zdraveho mliecka tecie hnis. To ak by vas zaujimalo naco sa pasterizuje mlieko. Pasterizacia je skvely vynalez. Znici enzymi a znizi na minimo vapnik ktory take mlieko obsahuje a najlepsie  cast je, ze ani neznici vsetky bakterie. Len pre zaujimavost niektore kontorly objavili v mlieku aj radioaktivne zlozky.

Inak napadlo vas niekedy ako to robi to ovocie v jogurte ze nezhnije? Nuz to ovocie bolo oziarene a napustene chemikaliami, aromami a farbivom.

Ak ste si zvolili LIGHT verziu jogurtu (alebo cohokolvek), gratulujem, dokazali ste zvysit zoznam jedovatych latok o aspartam alebo podobne umele sladidlo, ktoreho potvrdeny zoznam toho co sposobuje je skutocne dlhy (kludne si ho vygooglite). Ak by slovo ligh bolo nahradene slovom nebezpecne, spotrebitel by dostal presnejsie informacio o tom com je. Mnohe light jedla su skutocnym hazardom zo zdravym.

Nebudem ani hovorit, ze jogurt sa nachadza v plastovom kelimku z ktoreho sa vylucuju skodlive latky.

Idealnou nahradou jogurtu je sojovy jogurt (ako tento na fotke) ktory v idealnom pripade dostanete kupit v skle.
Ak chcete urobit aspon minimum pre svoje zdravie obmedzte mliecne vyrobky. Vase telo vam bude vdacne.

3. Cerealie - priemerne cerealie obsahuju skoro dvanast synetickych chemikalii a mnohe su naplnene aj umelym sladidlom ktore skodi zdraviu.

Samozrejme najhorsou volbou su take tie peknucke farebne, gulatucke s masovou podporou reklam.  Nechapem preco nieco co je pozbavene vlakniny a nadopovane cukrom, chemikaliami a umelym sladidlom niekto moze pokladat za zdravy zaciatok dna...

Tieto cerealie na fotke su biologicky ciste a obsahuje aj otruby, takze moze byt. Otruby su nieco co sa oplati zaradit to jedalnicka nakolko napomahaju crevnej mikroflore.

4. Susene ovocie - Pri susenom ovoci stoji vzdy zato citat si zlozenie (to stoji za to pri vsetkom). Mnohe susene ovocia obsahuju "Ecka". Najme farbiva a conzervanty. Vacsina suseneho ovocia obsahuje nejaky olej. V idealnom pripade chcete aby to bol olej zo slnecnine a nie z palmy alebo iny sajrajt.

Hrozienka su zvycane dobrou volbou.

Takze ak mam zhodnotit nakolko su zdravou volbou taketo ranajky alebo olovarant, povedala by som, ze terba ist az k molekuly veci...
Viem, vacsina ludi mavne rukou a povie si, ze je to prehnane a ich sa to netyka. Nuz omyl, tyka.

Priemerny clovek (vratane vas ci mna) ma v sebe 700 syntetickych chemikalii a nikto vam nevie povedat co tieto latky a ich interakcia sposobuju. Ale stavim sa o co chcete ze nic dobre. Tak preco pokracovat v skodeni si ked obcas aj male zmeny mozu pomoct.