5. 2. 2010

preco sa hovori...CO SI TALIAN?

Viete preco sa hovori - Co si Talian? a mysli sa tym - si uplne mimo?

Nazornym prikladom preco ONI su Taliani a iste veci su mozne iba tu, je historia mojho ON a OFFlinovania na internete...
 
2005 - naivna a CHELLOm rozmaznana Slovenka prichadza doTalianska a nachadza pozostatky Diall -up pripojenia. Ziada Telecom Italia o ADSL pripojenie. Prichadza kladna odpoved s tym, ze technici sa coskoro zastavia. Ubiehaju mesiace a nik sa nezastavuje, Telecom posiela stale rovnaku spravu - coskoro. Slovenke dochadza trpezlivost. Nakoniec Telecom prichadza a instaluje internet....DO SUSEDNEHO VCHODU ku svokrovcom (priezvysko je rovnake)...tak moji skoro 80 rocni svokrovci, ktori netusia co presne to je ten internet, prisli k ADSL pripojeniu. Nasa domacnost ostava stale na suchu. O zmenu mozme poziadat az uplinu 2 roky zmluvy. Tak s laptopom pod pazuchou sa prechadzam z jedneho domu do druheho, aby som sa mohla pirpojit.

2005-2008 - pripajam sa a riesim vsetko virtualne v pracovnej dobe. Odchod na matersku odstavil moje pripojenie.
Medzicasom zistujem, ze by ma stalo viac ako 100 EURO kupit dostatocne dlhy kabel, ktory by presiel zo spalne svokrovcov do nasej kupelne. Nenasla som ale nikoho kto by bol ochotny ho natiahnut. Super potentny modem s dosahom viac ako 300 metrov, straca svoju potenciu hned po druhom mury. Jediny sposob ako sa internet moze dostat od svokrovcov k nam, je nechat modem na balkone a otvorene kupelnove okno non stop. Par krat som sa pokusila pripojit, sediac na zachode, nez mi doslo ze aj toto internetove pripojenie skoncilo v H*jzly 

2008 - Slovenke dochadza trpezlivost s MOBILNYM pripojenim, ziada napravu. Dostavam novy laptop a USB pripojenie, ktore podla Telecomu funguje z celeho Taliasnka. Z celeho Talianska hadam ano, ale z nasej domacnosti NIE. Respektive funguje- podla toho ako fuka vietor a kolko uzivatelov je na kluci zavesenych.
USB kluc sa tak stava druhym internetovym pripojenim za ktore platime a nepouzivame. Vlastnim 1 USB kluc - modem, 2 internetove pripojenia, 3 modemy a 4 pocitace a aj tak som stale OFFline.

2008-2010 pripajam sa z kuchyne na suseda, ktory nema zablokovanu siet. Keby som vedela o ktoreho suseda ide, ochotne mu zaplatim, alebo darujem USB kluc.


2010 - tretie internetove pripojenie! Iny operator (ale stale zavisli od Telecomu, lebo ten ma v konecnom dosledku jediny monopol na telefonne pripojenia a ine ako telefonicke pripojenie toto mesto nepozna). Novy modem vydrzal mesiac, kym sa rozhodol ze to vzda. Nahradny modem, ktory nam poslal novy operator minuly tyzden funguje...zial iba 3 minuty a potom je nutne sa opatovne pripojit..a zas a znova, a znova a znova...sa da surfovat, ak musite po par minutach vytiahnut surf na breh a opatovne sa hadzat do virtualneho mora?
 
Niekde do zatvorky by som mala dodat, ze samozrejme pripojenie na USB kluc nefunguje z notebooku z ktoreho funguje pripojenie u mojcih svokrovcov a jediny notebook ktory fungoval z oboch, odrovnalo moje dieta. Co z toho vyplyva? uplna neschopnost najst niektore dokumenty a emaily (vdaka Bohu za Gmail). Dnes som hladala v oblubenych strankach jednu web stranku, ktoru mi Google nevedel najst...az potom mi doslo,ze ju mam ako oblubene v druhom PC a ten z tohto pripojenia nezapnem...

Takze, preco sa teda hovori co si Talian? Lebo oni su svetovy majstri chaosu. Ak si myslite ze nieco je nemozne, musite zobrat do uvahy aj premenu akou je taliansky narod. Nic nie je nemozne!...svet pripojeny ku kulturnej Europe iba cipom zemi na severe, inak ponechany napospas samych sebe a izolacii morom, je krajina ktora zije vlastnymi pravidlami a kde je cokolvek mozne. Hlavne nech je to co najmenej logicke, jasne a zrozumitelne.

Kocurkovo plne Hurvinkou, kde zakony logiky nemaju sancu....