7. 1. 2008

More

Dlho som premyslala ci napisem tento blog, lebo som si vravela za ma ludia budu mat za nevdacnu, ze sa stazujem na to ze zijem pri mori. Ja sa napoly stazujem a napoly si to vazim. Takze moj dnesny blog odraza iba polku mojich pocitov... Ale kedze mi je dnes priserna zima - opat raz, tak aktualne prevladaju morske negativa.

Vela ludi to ma rado. Pride jun, jul alebo august. Zbalia si svojich par plaviek a ine viac menej potrebno-nepotrebne veci, sefovi daju na tyzden – dva zbohom, vyberu usporene financie aby zaplatili vacsiu alebo menasiu kopu penazi a sup ho na juh k moru. Sedia si na plazi a zasnivane si hovoria ake by to bolo uzasne zit pri mori cely rok.

H*vno uzasne!

Zit pri mori nie je az taka vyhra ako by sa mohlo zdat. Viem to, pri jednom zijem.

Podme po poriadku. Je Januar, zima. V zime je pri mori ZIMA. Neskutocna zima. A ani ten najteplejsi sveter vam nepomoze. Na svedomi to ma vlhkost, ktoru so sebou more prinasa. Teplota je sice relativne vysoka, ale vlhkost sa vam neprijemne tlaci pod kozu. Jedine co pomaha je cibulovy efekt oblecenia– vela vrstiev na seba.
A teraz ta ceresnicka na torte. V meste kde zijem ja maju vsetky byty KACHLICKY (o ano aj kancelarie) a kurenie sa moze zaplnut iba na 8 hodin denne a vykuri vam byt nie na viac ako 18°C. Mate predstavu? To je fasa podivana, ked drkocete zubami a divate sa na more, vtedy by ste ho kludne zbalili a dopriali komukolvek. Najme nepriatelom.

Druhy morsky efekt je skoro uplna absencia snehu. Doma ked je zima, tak je casto aspon sneh. Ja mam rada sneh. Mam rada ako mi skripe pod nohami, ako je zima, ale vsetko je krasne biele. No tak tu biele nic nie je. Iba hmla a ktej sa este dostanem.

Co vam este daruje more? More vam s oblubou daruje 2 veci – hmlu, to skutocne casto a plnym priehrstim. Aj teraz sa mi tu vznasa pod oknami. A potom burky. Ale nie take pokojne ako u nas doma. Morske burky su silne a intenzivne. Kludne sa vam moze stat ze po par minutach je cesta pokryta niekolkymi centimetrami vody. O tom ako silne zneju blesky s podporou mora radsej vediet nechcite.

Ak zijete pri mori, asi nebudete trpiet anginou. O takej chorobe tu nik nechyruje. Ale pripravte sa na skaredoznejuce kasle sprevadzajuce akekolvek prechladnutie. V lete vas zas budu v pravidelnych intervaloch obstastnovat crevne virozy. Najma kym si telo nevytvori protilatky.

No a ked uz horovime o lete. Ten tyzden dva sa letne horucavi daju vydrzat. Aj ja som si zvykla pri letnych dovolenkach horovit ako by sa mi apcilo zit pri mori a nic nerobit. Ale ono to tak nie je uplne pravda ni s tym nic nerobenim. V podstate clovek v lete sedi v kancelarii tak isto ako pocas celeho roku a ked vyjde okolo siestej z kancelarii, posledne na co mysli je sit k moru.
A tiez skuste s teplotami nad 30° zit (a najma spat) 3 - 4 mesiace v kuse. S dusnotou, pretoze podotykam ze ide o vlhke teplo, opat raz vdaka moru.

Taliani maju z tepla paniku a cely svoj zivot prisposobuju boju proti horucavam. Akonahle sa jemne otepli, kazdy spravny Talian zhavi klimatizaciu. To je nieco co oceni najme krcna chrbtica. Ta moja jednoznacne. Prechody z horucav co panuju vonku, do podchladnenych kancelarii, obchodov a domacnosti.

Ja viem ze este je leto daleko, ale az zas pojdete toto leto k moru a budete mat pocit ze zit pri mori je to najjuzasnejsie na svete, tak to este predsa len trochu zvazte....

Prikladam pre friends par foto mojho mesta...aby to nebolo ze sa iba stazujem.